|

Reportage technische uitdagingen, interview met Het Ondernemersbelang

Dit interview verscheen oorspronkelijk in Het Ondernemersbelang, editie 04 – 2016.

Tekst: Fred Louter // Fotografie: Jan Nass

Het is prachtig om te zien dat mensen er in slagen om alternatieven te ontwikkelen, bijvoorbeeld de warmtepomp. Daar profiteren onze relaties van, áls ze er natuurlijk al voor open staan. Maar dat worden er gelukkig steeds meer.

Net als veel andere sectoren is ook de installatietechnieksector de laatste jaren volop in beweging. Dat blijft voorlopig ook zeker zo. Dat heeft alles te maken met de uitdaging om zo energieneutraal mogelijk te opereren in gebouwen. “Over enkele decennia moeten gebouwen 100% energieneutraal zijn. Daar speelt de sector met slimmere en duurzamere installaties uiteraard nu al op in”, aldus directeur Wim van der Vloed. “Niet alleen omdat het commercieel interessant is, maar zeker ook omdat het daadwerkelijk noodzakelijk is dat we verstandiger met onze energie op aarde omspringen. Het is prachtig om te zien dat mensen er nu al in slagen om veel alternatieven te ontwikkelen, bijvoorbeeld via zonne-energie of de warmtepomp. Daar profiteren onze relaties van, áls ze er natuurlijk al voor open staan. Maar dat worden er gelukkig steeds meer.”

Uiteindelijk is het de doelstelling om installaties te plaatsen en onderhouden die zo energiezuinig mogelijk zijn.

Energiezuinig

Er valt met technische installaties in gebouwen volgens Van der Vloed veel winst te behalen voor bijvoorbeeld eigenaren en gebruikers van bedrijfslocaties en bedrijfsverzamelgebouwen: “Uiteindelijk is het de doelstelling om installaties te plaatsen en onderhouden die zo energiezuinig mogelijk zijn. Dat levert uiteraard aanzienlijke kostenbesparingen op. Daarnaast is het de uitdaging om de installatie een maximaal comfortniveau te geven. Wij maken bijvoorbeeld steeds meer gebruik van domotica voor het bedienen van de installaties. Het wordt daardoor ook steeds meer maatwerk. Dat is een van onze specialiteiten. Natuurlijk draaien we onze hand niet om voor een standaard installatieklus, maar onze goede naam hebben we mede te danken aan de complexe opdrachten die we uitvoeren. Relaties weten dat we innovatief zijn en komen voor bijzondere projecten vaak bij Van der Vloed terecht. Ze weten dat we meedenken en een project altijd aannemen. Waarom? Omdat dit voor ons de krenten in de pap zijn. Dat was al zo toen mijn vader aan het roer stond, en dat is nog altijd zo. We zijn gespecialiseerd in échte uitdagingen.”

Transparant

Desondanks was er één uitdaging die Van der Vloed recent niet het hoofd kon bieden. Vorig jaar, in 2015 dus, ging het bedrijf na een periode van ruim 130 jaar voor de allereerste keer in zijn bestaan failliet. Een hard gelag, zeker omdat het bedrijf min of meer het slachtoffer werd van bureaucratische regelgeving en daardoor tijdens de crisis niet voldoende op ontwikkelingen kon anticiperen. Het goede nieuws: na een nieuwe start is het bedrijf inmiddels weer alive and kicking. “We zijn heel transparant over ons faillissement geweest, zoals we altijd heel open zijn in onze communicatie”, zegt Van der Vloed, die op zijn website zelfs een blog schreef over de turbulente gebeurtenissen vorig jaar. “Die duidelijkheid is enorm op prijs gesteld door onze vaste relaties. Zij hebben ons het vertrouwen gegeven om door te gaan en dat vertrouwen betalen wij ze met een gezonde onderneming, die staat voor kwaliteit, ervaring én betrouwbaarheid, nu dubbel en dwars terug

Recent nieuws