|

Warmtepompen

Een warm huis zónder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp.

Wat een warmtepomp doet? Simpel gezegd zet een warmtepomp warmte van buiten om in warmte voor binnen. Vergelijk de werking bijvoorbeeld met die van een airco, maar dan omgekeerd. In plaats van verkoelen, gebruikt een warmtepomp de warmte in de lucht juist om te verwarmen.

Een warm huis zónder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp installatie van Van der Vloed Technische Installaties.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn huis?

Een warmtepomp kan een goed alternatief zijn voor uw cv-ketel, maar is niet zomaar in ieder huis te installeren. Energieverbruik is berekend op een woning waarvan isolatie is verbeterd en installaties zijn geoptimaliseerd.

Zonder goede isolatie is er namelijk teveel warmteverlies. Hiermee daalt niet alleen het rendement, maar krijgt u ook uw huis niet goed warm. Het is dus van groot belang dat uw huis goed geïsoleerd is en dat er lage temperatuur afgiftesystemen aanwezig zijn, denk aan vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Is dit niet het geval, kies dan voor een hybride systeem.

Met een all-electric of volledige warmtepomp doet u het klimaat het grootste plezier: uw uitstoot daalt aanzienlijk!

Welke soorten warmtepompen zijn er?

  • Een volledig all-electric warmtepomp vervangt uw hr-ketel op gas: die kan dus de deur uit. We zien dat dit soort warmtepompen voornamelijk worden toegepast in nieuwbouw woningen waarin prestaties optimaal zijn afgestemd op isolatie, volume en ventilatie. Met een all-electric of volledige warmtepomp doet u het klimaat ook het grootste plezier: uw uitstoot daalt aanzienlijk. Bovendien dalen de energiekosten eveneens. Een pomp als deze haalt warmte uit de lucht, de bodem of grondwater en maakt daar bruikbare temperatuur van. We combineren de all-electric warmtepomp met een voorraadvat voor warm water en lage temperatuur verwarming (vloer- of wandverwarming of lage temperatuur radiatoren). Als u na installatie ook nog elektrisch gaat koken, woont u volledig zonder aardgas.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met uw hr-ketel op gas en is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas. In bestaande woningen is dit bijvoorbeeld de ideale oplossing. De cv-ketel springt alleen bij als het zeer koud is en zorgt voor warm water in de badkamer en in de keuken.
  • Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt. In woningen vanaf 1980 wordt vaak mechanisch geventileerd, zij het op een natuurlijke, (half) mechanische of volautomatisch manier. Een ventilatiewarmtepomp maakt slim gebruik van de warmte in de ventilatielucht en gebruikt deze lucht om uw woning te verwarmen.

Geen enkele concessie aan comfort

Of een warmtepomp net zo comfortabel is als een cv-ketel? Absoluut. Voorwaarde is wel dat uw installatie nauwkeurig wordt afgestemd op de comfortbehoefte en de woning. Dat vraagt aanzienlijk meer voorbereiding dan het installeren van een cv-ketel. Daarnaast dient er rekening te worden gehouden met de benodigde ruimte voor de installatie.

Heeft u interesse in een warmtepomp?

Neem dan contact op met een van onze specialisten en we bespreken samen de mogelijkheden. Gebruik dit contactformulier, bel ons op 010 – 466 95 63 of stuur een e-mail met uw vraag naar info@vdvloed.nl.

Recent nieuws